Ahhh! Bu tatili çok hayal etmiştim; hayallerimin de ötesinde oldu. Bu yüzden geldiğimden beri kim bana Bali ile ilgil bir şeyler sorsa, sorusunun üzerine katlayıp paragraflarca öneri yazıyorum. Baktım ki böyle olmayacak; bloğumun ilk yazısı da Bali ile ilgili olsun dedim.
Bali uçsuz bucaksız ormanları ve bitki örtüsüyle instagramda gezi bloğu olan her hesabın nadide destinasyonudur. Gerçekten insanı büyüleyen manzaralara şahitlik ediyorsunuz. Hem deniz hem yeşilliklerin içinde çok farklı konseptlerde tatil yapmanıza fırsat tanıyor. Daha çok balayı için tercih ediliyormuş algısı olsa da her kesime hitap ediyor. Sörf yapmak isteyen maceracı kişilikler, sırt çantasını alan gezgin tipler, aşkı burnunda romantik aşıklar, evli ve çocuklular (vallah gördüm, avusturalyalı bir turistti ama olsun bizim için de umut vaad eder belki J ) bütçesi kısıtlı olanlar, say say bitmez yani Baliye giden insan kitlesi.
Peki Bu Memleket Nerededir? Nasıl gidilir? Havası Suyu Nedir?
Bali, Endonezya’nın en büyük ve turist çeken adasıdır. Çoğu yerde parantez içi Denpasar olarak da karşınıza çıkabilir. Ekvatorda yer aldığı için tropikal bir iklime sahip. Bizim gittiğimiz nisan sonu-mayıs başına denk geldiği için korkunç yağmurlarla hiç karşılaşmadık. Bunun dışında sıcaklık biraz yüksek; daha doğrusu “hava sıcak değil de nem çok nem”. Tabi bu iklim sayesinde inanılmaz bir bitki çeşitliliğine sahip!
İstanbul’dan Baliye hala direkt uçuş yok :( Bunun sebebini bugün olmuş hala anlayamıyorum: hem balayı hem tatil rotaları (güzel ülkemde 9-10 günlük tatiller hiç eksik olmaz) çok tercih ediliyorken sesimize kulak vermemeleri üzüyor. Neyse anladığınız üzere, Baliye gitmeye gönül verdiyseniz aktarmalı uçuş yapmak zorundasınız. Bu konuda birçok seçenek mevcut. Biz kolaya kaçtık; çünkü evlilik sürecinde her günümüz deli yoğunlukta geçiyordu. Bu da kampanya kovalamamıza mani oldu. Ancak önceden planlarsanız Katar veya Singapur Hava yollarının çok esaslı kampanyaları oluyormuş: benden söylemesi. Eğer Katar hava yollarını tercih ederseniz Doha, Singapur Havayollarını tercih ederseniz Singapur aktarmalı olarak Baliye ulaşıyorsunuz.
Biz milli gururumuz Türk Hava Yollarını tercih ettik. İstanbul’dan Singapur’a direkt olarak 11 saatlik bir uçuş gerçekleşti. Aslında Endonezya’nın başkenti Jakarta’dan da uçabilirdik. Ama okadar yol gittik Singapur’u gezip görmeden dönmeyelim dedik( İyi ki de öyle yapmışız; o da artık başka bir blog yazısına!) 3 gün Singapur’da kaldıktan sonra Air Asia firmasıyla Bali’ye 2.5 saatlik bir uçuş gerçekleştirdik. Air Asia, Scoot gibi uzak doğu firmalarını tercih edebilirsiniz; Yaşasın skyscanner :)
Bali için Vize Gerekli midir? Para Birimi Nedir? Pahalı Mıdır Ucuz Mudur?
Uzakdoğu benim bebeeeeeğim. Çünkü genel olarak hiçbir ülke vize de ücret de istemiyor. Bali de bu destinasyonlara dahil. Uçakta tarafınıza bir form veriyorlar ve bu formu dolduruyorsunuz. Kapıda 30 günlük vizeniz hoooop cebinizde. Daha uzun süre kalıcaksanız şartlar değişiyormuş. Tek sıkıntı ülke girişindeki gümrük. Ahh canımızdan bezdik! 40 dk pasaport kuyruğu, 1 saat valiz bekleme ve gümrük cihaz sırası bekledik. Tatilin tek kötü yanı sanırım burasıydı. Uçaktan inince sizi 1.5- 2 saatlik bir işkence söz konusu, daha sonra her şey cennet canıma minnet.
Para birimi Rupiah. Googledan o zamanki kur şartlarına tabi bakabilirsiniz, söylememe gerek yok J Eskiden, yani buralar dutlukken daha ucuzmuş. Niye derseniz dolar kuru ( al sana dolar kuru!) Türkiyeden çıkarken harçlığınızı dolar cinsinden alıyorsunuz; orada havalimanı veya çarşıda doları rupiah çeviriyorsunuz. Yani Dolar yükseldikçe Bali ucuz olmaktan çıkıyor. Ne kadara karşılık geldiği baya karışık çünkü Rupiahın içinde milyon tane sıfır var. Ben hiç kafanızı karıştırmayayım Google amca size yardım etsin.
Allahtan ülke acaaaayip ucuz ve pazarlığa çoook müsait! Hem alışveriş yapmayı sevenler, hem farklı restaurantlarda yemek yemeyi sevenler için büyük avantaj. Eşim Sinan, çok iyi (ve komik) pazarlık yapar; bazen okadar sıkı geçiyordu ki adamların şartlarına üzülüp pazarlığı bırakıp güya kazık yiyerek bir şeyler satın alıyorduk :) Cidden okadar iyiydi fiyatlar. Bütçe kısıtlıysa, Baliyi yeniden düşünün derim yani.
Bali’de Ulaşım Nasıl Sağlanır? Bir Yere Nasıl Gidilir? Rehber Olmazsa Olmaz mıdır?
Bu konuda da bir güzel uyarmışlardı; ama inanmamıştık. Yaşamadan anlamıyor tabi insan oğlu. Bali’de ulaşım sıkıntılı arkadaşlar. Öyle otobüse bineyim, metroya ineyim, 2 durak öteden biraz yürürüm gibi bir mevzu söz konusu değil. Yollar dar, tek şeritli ve mesafeler çok uzun. Dolayısıyla trafikte ya da bir yerden bir yere giderken can sıkıcı uzunlukta dakikalar geçebiliyor. Benim horul horul uyuduğum çok oldu :)
Uber, Grab vb. şirketlerin ulaşım araçları yasal değil. Taksici abiler gördükleri yerde acımıyorlar (Bu darp olayını hangi ülkede gördülerse artık) ve Ören Yeri (??!!!) Giriş Yerlerinde çok sıkı kontrolden geçiyor. Gitmeden evvel okuduğum birkaç blogta arabadan yolcuları indirdiklerini de okumuştum. Huzur istiyorsanız böyle araçları tercih etmenizi önermem arkadaşlar. E napcaz? Ya motor kiralayacaksınız ya taksiye biniceksiniz (Pazarlık sünnettir söylememe gerek var mı?) ya da rehber kiralayacaksınız.
Motor bizim için hiç seçenek olmadı. Aksiyon seven bir çift olduğumuzu söyleyemeyeceğim :) bunu eledik; ama şehir içinde bu anlamda size yardımcı olacak çokça ofis var. Motor kiralama gayet olağan bir durum.
Biz rehber tutma seçeneğinin deyim yerindeyse üzerine atladık; bu kadar avantajlı çıkacağımızı da bilmiyorduk. Konsept nedir derseniz, instagramda çook sayıda rehber var. Genelde Balili gençler oluyor. Sizi istediğiniz saatte gelip otelinizden alıyor. Belirlediğiniz yerlere göre bir rota oluşturuyor. 1 gün yaklaşık 10 saat beraber oluyorsunuz ve Bali içinde nereye derseniz rotanıza uygun bir şekilde sizi oraya götürüyor; bazı turistik yerlerde size eşlik ediyor; gitmeden evvel o yerle ilgili bilgi veriyor fln. Yanmi rehber kiraladığınızda aynı zamanda şoförde kiralıyorsunuz. O sıcakta klimalı araba cennet gelmişti valla bana. 10 saatlik ücret yaklaşık 50-70 dolar arasında değişiyor. Tabi kendimi tekrarlayacağım pazarlık sünnettir. Instagramda bu rehberleri bulabilir; whatsapptan gitmeden evvel iletişime geçebilirsiniz. Sezon esnasında çok yoğun oluyorlarmış. Bizim rehberimiz çok tatlıydı :) resmen arkadaş olduk, Baliye dair en tatlı ve yüreğimizi okşayan anılardan birisidir. Instagram adresi “ @boybali_ “ veya whatsapptan iletişime geçebilirsiniz (+62 82145018099). Benim ismimi kesinlikle söyleyin! Çok yardımcı olacaktır.
Bali Gezi yazımızın 1. Kısmı bu şekildeydi. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorumlara sorunuzu yazabilirsiniz. Bu konuda soru cevaplamaya çok hevesliyim gördüğünüz gibi :)
Sevgilerimle,
Hande
Comments